Ubuntu

Ubuntu er et operativsystem som har fått for lite oppmerksomhet. Det er fullt på høyde med windows sine OS, og det er gratis. Selve installasjonen tar maks en halvtime, å da er systemet klart til bruk. Man trenger ikke finne fram drivere, eller office-pakken, eller nettleser. Disse ligger i installasjonspakken. Man har også større kontroll på oppdateringene. Å alt av programvare finner man gjennom noe som heter repsitory, et eget, skal vi si lager, hvor stort sett alt hentes fra. Man trenger ikke laste det ned, for så å knote med installasjonsfiler en gang, man går inn i det som heter software store, velger hva man syns man trenger, velger install, og før du vet ordet av det så er det installert. Veldig brukervennlig, samtidig som det er avansert. Man kan bruke ubuntu til det meste, også spill. Man skal kunne spille de mest krevende spillene i ubuntu

Man har også en mulighet for å prøve ubuntu før man evt velger å installere det gjennom det som heter live-funksjonen. Det er når man starter maskinen med ubuntu som oppstartmedium, på en dvd eller usb, så får du opp hele systemet. Man kan også bruke denne delen til å feilsøke maskinen, f.eks sjekke harddisker, sjekke at grafikkort virker etc.

Ellers er dette et mye sikrere system på mange måter. Jeg har brukt linux i flere år, har aldri, å da mener jeg aldri hatt virus eller annet grums på maskinene mine. Dette kommer bl.a. av måten linux bruker maskinen på. Man må bl.a. ha root-tilgang som det heter, man på skrive passordet for den minste ting som ligner på forandring, enten på harddisk, eller konfigurasjonsfiler eller andre ting. Det er ikke for ingenting at denne serveren som kjører sida mi går på ubuntu server.

Å en anne ting som ikke kan sies for ofte: Det er gratis.Alt du henter ned er stort sett gratis. Det dukker opp en å annen som vil ha litt penger for jobben, men uansett, det finnes andre program som gjør samme jobben.

Å det er noe som heter wine, som emulerer windows, dvs, den gjør sånn at man kan kjøre vanlige windows-program i ubuntu.

Man kan også velge å installere ubuntu ved siden av windows. Har laget en howto til windows7, det kommer en til windows 10 også.

Nok om det, peis på, kos deg med ubuntu. Er det noe du lurer på, legg igjen en kommentar på sidene, så vil jeg prøve å svare så godt jeg kan.

Filstrukturen i ubuntu/linux

Lage oppstartbar minnepenn med ubuntu på

Installere Ubuntu

Grunnleggende om Ubuntu

Grunnleggende kommandoer i windows og linux

Flytte menyen til nederst på skjermen

Diskverktøy i Ubuntu

Installere Bleachbit

Deaktivere gjestekonto i Ubuntu

Restart og avslutt Ubuntu

Dual boot windows10 og ubuntu

Innstillingene i Ubuntu:

Alle innstillingene

Kontoer på nett

Lysstyrke og lås

Sikkerhet og personvern

Språkstøtte

Tekstoppføring

Utseende

Bluetooth

Fargejustering

Lydinnstillinger

Mus

Nettverk

Skjerminnstillinger

Printerinnstillinger

Strøminnstillinger

Tastatur

Waco tegnebrett

Brukere

Dato og tid

Detaljer

Programvare og oppdateringer

Sikkerhetskopi/Backup

Universell tilgang

Legg igjen en kommentar