Lesehoder

Lesehodet er det som «flyr» over disken og leser av det som ligger lagret. Den skriver også til disken. Denne delen av en disk er av den mere ømtålige sorten, ganske ofte må dette byttes, enten fordi noe feiler, eller det rett og slett ramler av, og i verste fall skader selve diskplaten.

Såpass liten er selve lesehodet.

Slik ser hele lesehodet ut, med armen. Det hvite vi ser er noe man bruker for å holde hodene fra hverandre når de ikke er i huset sitt. Disse hodene må ikke berøre hverandre da ødelegges de. Dette hodet kommer fra en harddisk med kun en diskplate. Derav 2 hoder. Diskene leser av på begge sidene av diskplatene.


For å illustrere hvor mikrosmått det er, hvor lite som skal til før lesehodene ikke klarer å lese sder man her:

Write head er da lesehodet, å man ser avstanden mellom dette og selve diskplaten som er under. Ved siden av ser man røykforurensing, altså sigarettrøyk. Til høyre der ser man et menneskehår. Og vanlig drit/støv helt til høyre. Det skal ikke mere til en en av disse tingene for å ødelegge lesehodet. I verste fall. Det er derfor man SKAL og MÅ åpne en disk i såkalt cleanroom, et rom som er så gost som støvfritt, og i tillegg ha på seg klær som gjør at man ikke forurenser med støv e.l.


På dette bildet ser vi lesehodet er parkert i rampen. Det er her det parkeres når de ikke er i bruk. Noen disker parkere lesehodene på selve disken.


Her er et annet bilde hvor vi ser lesehodet er i hvilestilling. Vi ser også magneten til venstre i huset, og kontakten som går til printkortet til høyre. Ser man litt nøyere etter ser man også fettmerker på selve diskplaten. Disse skal ikke være der, men dette er en disk som er kassert, så i dette tilfellet gjær det ingenting. Men platen skal være blankere enn et speil….


Her ser vi den nederste magneten, og spolen på selve armen til lesehodet. Det er disse som gjør at lesehodearmen beveger seg fram og tilbake.


Her ser vi det som heter preamp. Det er denne, som kort forklart er det som styrer lesehodet sine lesinger/skrivinger til og fra diskplaten.


Dette lesehodet kan man godt si er ødelagt. Det mangler bl.a. et hode eller to…


Legg igjen en kommentar