Hva er inni harddisken?

En harddisk er faktisk en ganske avansert greie…Men her skal vi først ta en kjapp titt på hva som er inni harddisken. Eller harddiskhuset, som man også kan si. Eller som det heter på engelsk: HDA, HardDiskAssembly.

Dette er som vi ser en disk fra Western Digital. Den har en kapasitet på 1tb. Ellers ser det ut som masse tall og bokstaver som ikke har noe særlig betydning eller mening, men for meg sier tallene mye. Bl.a. modell, produksjonsdato, serienummer, ting man trenger å vite når man trenger en donordisk. Det heter donordisk når man trenger en disk for å bruke reservedeler fra..Slik som printkort eller lesehoder. Men det er endel tall og bokstaver som skal stemme før man finner rett. Det skal vi ta om en annen dag.


Disse tingene er tilkoblingene til disken. Vi ser strømplugg, dataplugg, og den siste som ikke brukes til vanlig, er en plugg man kobler til for å kunne kommunisere på lav-terskel nivå med disken. Gi disken kommandoer som ikke støttes gjennom ATA/data pluggen.


Harddisken med printkortet. Vi ser også forbindelsen til selve motoren ca midt på. Det er den flatkabelen som gir signaler til selve motoren.


Printkortet. Denne siden av printkortet, eller PCB(printed circuit board) som det også heter vender ned mot selve diskhuset. Vi ser kontaktene hvor signalene til lesehodet ligger, vi ser det som heter MCU, microcontrolle unit, eller prosessoren som vi ville kalt det i en datamaskin. Det er denne som styrer alt. Vi har minnet/ram, denne har samme jobben som RAM i en datamaskin, det er her det mellomlagres det disken jobber med, og ikke minst alle modulene(det som heter systemfiler i en PC). Vi ser kontrolleren til motor, og kontakten som gir signal til motoren. Denne tingen styrer også lesehodet, at dette finner rett plass å lese fra.

Vi ser også en liten chip helt øvers, det er ROM-chipen. I denne ligger det unik informasjon om denne disken, den mest grunnleggende informasjonen den trenger for å sarte opp disken. Hvis man flytter eller bytter printkortet til en annen disk, må denne chipsen følge med. Ellers vil ikke disken fungere.

Også på printkortet er det skrevet inn endel tall og nummer, disse må også stemme ved bytte av printkort


Harddisken ribbet for det meste…Vi ser motoren, vi ser hvor lesehodearmen festes i diskhuset, magneten som gjør at lesehodearmen kan bevege seg, vi ser også et par sperrer, som gjør at lesehodearmen ikke beveger seg utenfor området og krasjer…

Det er også et par insepsjons»luker» på disken. Vi ser den ene mellom motoren og lesehode-festet, og den andre rett ned av motoren på dette bildet. Disse er tapet over med støvfri tape, men man kan fjerne denne å sjekke tilstanden på disken. Det er ikke så mye man egentlig klarer å se, men litt falkeblikk og et godt trenet øye vil man kjlare å se om det enten er riper på overflaten elelr om lesehoder har løsnet og satt seg fast på overflaten. Det skjer faktisk…


Lesehode. Jeg har alt om dette her: http://support.jonbang.no/lesehoder/

Legg igjen en kommentar