Installere windows 7

Nå skal vi installere windows. Jeg tar her utgangspunkt i windows7, men prinsippet er det samme for både 7 og 8. Guide for Windows10 har vi her.

Vi laget en oppstartbar USB her:  

Nå er det tid for å bruke den, enten fordi maskinen din har tryna, eller du har byttet harddisk eller noe slikt, eller kanskje du har kjøpt ny maskin fra Komplett eller PS, har satt den sammen og nå vil ha et operativsystem på den, slik at du kan begynne gaminga fortest mulig.

Men før vi begynner med installasjonen kan det være lurt å tenke på dette:

Avhengig av hva man har muligheter til, så bruk en liten disk, trenger ikke være mere enn 100-200gb til system-disk.

Aller helst kan dette godt være en SSD. Så bruker du gode gamle snurredisker til resten. Men bare husk å ta backup av dokumenter, bilder og filmer etc, da dette er sure ting å miste hvis harddisken krasjer. I know, been there, done that…..

Så før du begynner å installere anbefaler jeg en ting til, nemlig å hente alle driverne rett fra produsenten sin sider. Anbefaler ikke å bruke tredjepartsprogrammer til slike ting, da de ofte henter feil eller utdaterte drivere samt de kan legge igjen uønsket program

Kan være litt pes første gang, men neste gang du skal installere, vil du syns det var greit å gjøre dette første gangen..:-)

Jeg har en dedikert USB med installasjoinsfilene til windows, å på den USB-en har jeg også en mappe ned driverne på, pakket ut, å klar til installering. Jeg har også liggende fila fra ninite.com, med de verktøyene og programmene jeg bruker i tillegg.

Men, nå skal vi jobbe litt. Jeg går ut fra at du vet hvordan du får starta maskinen på USB. Dette skal stå i manualen til maskinen eller hovedkortet. Ofte er det å trykke F9, eller en annen tast for å få opp boot-menyen. Men, start opp maskinen, trykk på USB-start, så får du opp dette bildet:

Det er et bra tegn. Velg den øverste. Dette vil da vises.

Når vi kommer til dette bildet, velger vi språk.


Når vi kommer til neste bilde, ser du vi har et valg i tillegg, som heter repair, denne skal vi ikke bruke nå, men komme tilbake til. Vi velger install.

Neste vindu gir oss muligheten for å velge hvilken versjon av windows vi skal installere. Vær obs på at denne må stemme med lisensenøkkelen.
For de aller, aller fleste vil home premium være nok, men det skal stå i forbindelse med den lisensen du har.


I neste vindu må vi godta lisenskravene deres. Ingen vei utenom.

Her en plass tror jeg det vinduet hvor du kan legge inn lisens-nøkkelen er. Vi kan enten legge den inn, eller velge skip, så kan vi gjøre dette senere.

I neste vindu har vi to valg. Enten upgrade, hvor vi installerer «oppå» det gamle, men alt av dokumenter etc blir værende der de var.

Det andre valget, er det jeg velger, å en av grunnene til at jeg anbefaler en egen disk til systemet, nemlig at denne formatterer disken, å sletter alt. Det er en veldig stor fordel å begynne helt på scratch, når man først skal installere. Men jeg velger den custom, uten noe om og men.

Neste bilde viser disker og partisjoner. Her vil alle partisjoner og harddisker vises. Hvis det er snakk om reinstallasjon, må det sjekkes om det er en partisjon på 100mb. Denne MÅ slettes først. Så velger du den disken systemet skal installere på, å trykk neste.

Der hvor det nå står «new» vil det stå drive options, trykk på den, så kommer du hit. Når vinduet ser slik ut, skal du kunne slette partisjoner, merk partisjonen du vil slette, å trykk på delete.

Når du er ferdig med det, merk hvor systemet skal legge windows, å trykk neste. Systemet vil selv lage en 100mb partisjon. Denne partisjonen inneholder alt den trenger for å i det hele starte opp, alt som handler om boot-filer.

Når dette vinduet kommer opp, kan du ta deg en tur på toalettet, eller koke kaffe.

Nå har installsjonsprogrammet fått den infoen den trenger for å installere, så nå setter den igang med denne jobben.

Når maskinen har jobbet litt, og tatt en restart, kommer dette vinduet opp. Egenrtlig ingen utfordring her. Det navnet som skrives inn, er brukernavnet, og det andre er navnet på maskinen, som en identifikasjon på nettverket.

I neste vindu taster du inn passord. Og du må skrive inn noe som gjør at du klarer å huske passordet, men ikke skriv passordet inn under hint. Denne teksten vil vises på skjermen hvis du taster feil passord når den ber om passord, f.eks. Ved oppstart, eller oppvåkning av hvile.


På neste bilde velger jeg bruk anbefalte innstillinger. Da får windows lov å bestemme noe selv…..

Sjekk at tidssone og klokkeslett og dato er rett. Dette hat betydning for bl.a. sikkerhets-sertifikater.

På neste bruker jeg å velge Arbeidsnettverk. Man kan også velge hjemmenettverk, da får man opp en kode man skal bruke på alle maskinene for å koble til de andre maskinene.

Nesten ferdig…..

Enda mere nesten ferdig….

Litt etterarbeid….


Litt til….Når denne kommer, da er den ferdig med installasjonen:

Og voila….Ny maskin med fersk windows7 installert….


Legg igjen en kommentar