Feilsøke nettverket

Feilsøke nettverk

Vi får opp en av disse nede til høyre:

Rødt kryss betyr at maskinen ikke har kontakt med nettverkskortet

Denne saken betyr at maskinen har funnet nettverkskortet, og søker her etter nettverk

Denne betyr at nettverkskortet virker, men at den ikke finner nettverk, eller internett.

Når nettverket krangler, å vi satt midt i en serie fra netflix, kan dette oppleves veldig irriterende…Men, vi skal ta de mest elementære feilsøkingstipsene først. Oftest holder det med disse.

Vel, først restarter vi maskinen. Dette hjelper i de aller, aller fleste tilfellene. Det som skjer er at maskinen laster drivere etc på nytt, å saken er ute av verden.

Men, av  og til vil maskinen være riktig vanskelig, og en restart hjelper ikke. Da tar vi den andre restar-tmetoden: Ta strømkabelen mens maskinen kjører. Det som da skjer er at maskinen rekker ikke lagre innstillingene, det betyr at den ikke får lagret de innstillingene og det som er feil til disken, til den fila den bruker for å starte opp på. Når da maskinen ikke finner en fil med lagrede innstillinger, vil den laste alle driverne etc på nytt. Dette burde løse endel av de gjenstående som ikke ble løst i første omgang.

En annen ting, eller to, du kan prøve, er å koble datamaskinen rett i modemet. Modemet er den boksen hvor internettet kommer inn i huset, den første boksen i huset hvor internettet kommer inn. Den er koblet til ruteren, og denne igjen er koblet til datamaskinene…

Men ved å koble maskinen rett i modemet, vil du få en IP-adresse rett fra internett, en helt annen enn du er vant med fra ruteren. Hvis denne fungerer, så vet vi at det er ruteren som kødder. Da kan vi prøve å resette denne, enten ved programvaren inni ruteren, eller det skal være en resett-knapp på yttersida en plass. Dette står også i manualen. Den du mest sannsynlig kasta når ruteren var satt opp første gangen…Sant?

Men, så har vi altså en utrolig surkete maskin, med et utrolig vanskelig nettverk idag…..

Ok, vi skal prøve et par andre tricks: Vi prøver å rulle tilbake drivere. Slik:

Her velger vi Åpne nettverks og delingssenter

Et valg som fører oss hit:

Vi velger denne:

…å finner en av disse:
Den første betyr da at maskinen ikke finner kortet, eller har lastet driverne til dette

Her har maskinen funnet kortet, men får ikke IP-adresse

Her, stakkar, har den gitt opp å få IP-adresse…

Men, OK, vi høyreklikker på nettverkskortet:

Vi velger status og kommer hit:
Her sier den at den ikke har internett, men det kunne vi ha fortalt maskinen før….

Men, greit, vi er ute etter å vite detaljer. Her er det endel nyttig informasjon. Vi ser her at maskinen har IP-adresse, å at DHCP er aktivert. Det betyr at den har funnet den som deler ut IP-adressene, en DHCP-server, eller ruteren om du vil. Vi ser ellers IPv4-adressen vår, og adressa til ruteren, eller DHCP, eller gateway som det også kalles. Hvis IPv4-adressa starter på 169.x.x.x betyr det at nettverkskortet fungerer, men får ikke IP-adresse utenfra, å bruker da et forhåndsdefinert adressesegment som ligger i kortet. Dette gjør at kortet ikke kan kommunisere med andre maskiner. Vi ser eller det som heter fysisk adresse, det er det samme som MAC-adresse

Ellers kan vi her sjekke at de protokollene vi trenger er installert:
Vi får denne opp ved å trykke egenskaper istedetfor detaljer på siden foran.

Hvis vi dobbeltklikker på internet protocol versjon4(ipv4) kommer vi hit. Her burde alt stå på auto, men vi kan, denne er litt fiffig: Har man to datamaskiner, men ikke ruter, kan man trickse litt her. Men man trenger en nettverkskabel. Denne kobler man mellom begge maskinene, å går inn hit. Her setter vi den ene maskinenm med denne adressa som vist her f.eks, mens den andre får 11 istedefor 10 i den siste ruta på IP-adresse. Da skal disse to klare å kommunisere. Men uansett, her skal det være krysset av for Motta en IP-adresse autimatisk, det samme med Motta en DNS-serveradresse automatisk. Såfremst dette da ikke er en server, da skal man bruke faste IP-adresser, men det er en annen historie.


Så, vi har altså funnet ut at her er alt OK, men fremdeles ingen nettverk, så vi fortsetter vår utrettelige kamp for å få sett ferdig den netflix-greia.
Tilbake til dette vinduet. Her kan vi velge diagnose. Da vil systemet selv prøve å finne hvor feilen ligger, å evt prøve å reparere denne. Det fungerer ofte, men som med alt annet, ingenting er fullkomment, så vi skal se på et par ting til.

Vi kan sjekke  litt inne i ruteren. Hvordan man kommer seg dit, varierer fra ruter til ruter, dette må du lese litt om i manualen til din ruter.
Men her er endel info:
Vi ser at vi har IP-adresse ut i verden.Her det det den som heter: 94.34.126.210
Med påfølgende netmaske, og navneservere etc. Så ruteren er på nett.
Vi kan ogs nederst se hvilke maskiner som har fått utdelt IP-adresse herfra

Prinsippene her er like for både kablet og trådløst nettverk, de ser litt annerledes ut, det er det eneste.

Men nå håper jeg du har fått liv i nettverket ditt, hvis ikke tar du kontakt med nett-leverandøren.

Legg inn en kommentar