Blåskjerm

Blåskjerm er en ganske kjedelig ting å få . BSOD, Blue Screen of death, som det også kalles mere formelt kom allerede i 1993 med NT3.1, en av de aller første server-OS microsoft ga ut. BSOD kommer av dårlig driver, dårlig maskinvare, slik som RAM e.l, det kan komme av virus i bootsektor, dårlig harddisk. Det er mange ting, men hovedårsaken er at maskinvaren ikke virker som den skal, pga disse tingene. Her er noen enkle ting man kan gjøre aler først, før man får panikk og pustevansker…..

–I den blåskjermen skal det være en feilkode. Den vil se noe slik ut: 0x000001 Det kan være vanskelig kanskje å se denne, da maskinene stort sett starter på nytt med en gang. Men da tar du når den restarter og trykker på F8 for å komme i sikkermodus. Slik ser det bildet ut:

Men før man kommer dit, sjekk alt av kabler, koblinger etc om noe er løst eller ikke lsik det burde være.

Her har vi endel muligheter.
Det aller første vi gjør er å velge disable automatic restart on system failure. Da vil ikke maskinen restarte automatisk neste gang, men man rekker å notere feilkoden.
Når det er gjort velger vi den som heter Last good Configuration  Da vil systemet prøve å finne den siste oppstarten som virket uten blåskjerm. Det er ikke sikkert den virker, men vi må prøve

Hvis ikke det fungerer, velger vi sikkermodus

Hvis denne ikke starter, veløger du sikkermodus uten nettverk
Sikkermodus er en modus hvor systemet ikke laster noe særlig med drivere,  og bl.a. skjermbildet vil bli mindre, eller oppløsninga blir mindre. Når den da har startet opp, kan vi prøve å sjekke om det er noen oppdateringer som nettop er gjort. Så kan man sjekke om det er noen nye oppdateringer fra microsoft. Man kan sjekke enhetsbenadleren om det er noe av maskinvaren som ikke fungerer. Ofte er det RAMM’en som kødder med oss, den kan være litt sær innimellom, å lage krøll.
Kjør CHKDSK for å sjekke om det er feil på harddisken og filsystemet.
Oppdatere BIOS, hvis dette kan gjøres automatisk. Jeg anbefaler ikke å oppdatere BIOS hvis man selv må finne den fila den trenger. Blir det feil da, tryner maskinen noe så innihampen, å trickset med å resette ved å ta ut batteriet vil ikke virke. Oppdatere BIOS er derfor noe for viderekommende…..
Kjør virus/malvare-skanning
Finner du feil på en driver eller to, reinstaller.
Hvis du vet at det er feil å en driver, gå inn som forklart her, og velg avinstaller, og restart maskinen. Da vil systemet installere denne på nytt, å det vil ganske ofte hjelpe på.
Jeg skal lage en oversikt over de vanligste feilkodene, ellers kan du se på denne siden