Dual boot windows10 og ubuntu

Vi skal nå installere ubuntu ved siden av windows 10, å lage det som kalles en dual boot.

Windows10 installerte vi her

Før du begynner, er det sterkt å anbefale disse to tingene:

Aktivere gjenopprettingspunkt

Backup

Dette, ikke bare fordi det er lurt å ha dette liggende, neste så jeg vil si obligatorisk, men også fordi vi skal tukle litt med disker og oppstartsfiler. Å det er ikke bestandig disse tingene går etter boka, å da er det utrolig greit å ha noe å rette opp feilene med..:-) Men la oss lage plass til ubuntu først.

Åpne og skriv disk og velg den som heter «Lag og formater harddiskpartisjoner»

Den åpner opp denne:

Her velger vi hvilken disk vi skal legge ubuntu på, høyreklikker og velger reduser volum.

I den som heter «angi i MB hvor mye plass som sakl reduseres» har jeg her valgt 30000
Dvs si at ubuntu får 30gb. Mere enn nok plass

Etter at vi har trykket reduser, å den har gjort seg ferdig, kommer denne opp, det er bra. Da har vi en partisjon på 30gb vi kan leke oss med.

Vi høyreklikker på den partisjonen, og velger nytt enkelt volum. Vi gjør dette for sikkerhets skyld, vi partisjonerer denne biten.

Å vi ønskes velkommen…Det skal windows ha, de er hyggelige iallefall  🙂

Velg alt den kan gi….

Vi vil ikke tilordne noen bokstaver til denne, den skal ikke vises i windows

En siste bekreftelse på at det er rette innstillinger

Sånn, da var det gjort.

Da går vi over til å installere ubuntu. Vi må først fortelle maskinen at den skal starte på, i dette tilfelle, DVD, da det er her installasjonfilene til ubuntu ligger. Vi åpner BIOS, og velger dvd som første valg. Denne BIOS’en er det som finnes i en vmWare virtuell maskin, prinsippene er de samme, men det vil være forskjellig fra maskin til maskin. Hvis du får valget mellom UEFI, og EFI, velg EFI.

Trykk F10 for å lagre. Dette er standard i alle BIOS’er.

Denne er det første som møter deg:

Pil deg fram til NorskBokmål,  tar det for gitt at det er det språket du vil bruke

Her kan vi enten velge Prøv ubuntu, eller installer. Vi er i det overmodige hjørnet, så vi går rett på installer.

Velg språk igjen…

» Her velger vi Last ned oppdateringer underveis», og «Installer tredjepartsrpogramvare»

Her under installasjonstype har  vi flere valg, men vi velger avansert, slik at vi får kontroll over hvor den installeres.

Det er nå spenninga begynner….
Først velger vi den partisjonen vi lagde tidligere. og trykker på endre.

Nå må vi regne litt…Vi skal ha en root-partisjon, og en vekselfil-partisjon. Rekkefølgen hvordan vi velger, spiller ingen rolle, hovedsaken er at vekselfila blir 1,5 ganger installert RAM. Jeg har da redusert denne aprtisjonen med ca 6,5GB, som vi etterpå skal lage som vekselfil, eller i linux heter den egentlig SWAP. Så jeg er tilbake med 25GB til root-systemet.
På din maskin vil dette tallet være adskillig større, her er dette laget i en virtuell maskin, med ikke så altfor mye plass.
Men greit, i velger størrelsen, filsystem skal være ext4, velg formater, og monetringspunkt /

Siste sjans: Vil du skrive endringene? Vi velger ja.

Kan av og til ta litt tid denne prosessen…

Sånn, da er vi her igjen. Nå skal vi velge swap, eller vekselfilpartisjonen.  Den legger vi der det er ledig plass, å det stemmer med de 6,5gb som jeg satte av til dette. Velg den linja, og trykk på + tegnet

Velg hele størrelsen, logisk, og begynnelsen på denn epartisjonen, samt at den skal brukes som vekselminneområde.

Trykk installer nå

En siste sjekk om det er rett…

Når den er ferdig med partisjoneringa, går den videre, resten er stort sett en grei, helt  rett fram installasjon.

Tidssone…

Tastaturspråk….

Navn og passord….

Arbeid pågår…..

Ferdig…..

Kødda….når denne kommer opp, den kommer opp etter at du har trykket på «Start på nytt nå», her tar du ut DVD’en eller USB, og trykker på enter, og maskinen starter på nytt

Det som er nytt nå, er at du får denne i oppstarten, her velger du enten ubuntu, eller windows 10.  Vær OBS på at den velger det øverste automatisk etter 10 sekunder, hvis du ikke trykker noe…..

Denne saken kalles forøvrig bootloader

Sånn, da skulle det være i orden.