Sosiale media

Sosiale medier, slik som Facebook og Twitter er geniale plasser å finne folk man ikke har truffet på 30 år,

for å gjenoppta kontakten med disse. Man kan ellers også dele både gleder og sorger med vennene sine.

Men, man skal huske på flere ting:Er det status å ha hundrevis, kanskje tusenvis av venner? Jeg syns man skal stille seg dette spørsmålet når man går gjennom vennelista, eller før man legger til venner: Er dette noen jeg kommer til å hilse på, og snakke med hvis jeg treffer dette mennesket på gata? Er svaret «nei», ser jeg ingen grunn til å legge til denne på vennelista. Det er ikke for å være kjip eller noe, men en venn er noen man kan relatere seg til. Sant? Jeg har flere gangen ryddet i min egen venneliste på facebook, å slettet folk jeg ikke kan relatere meg til, folk man traff på en pub for 17 år siden, som man kun har truffet denne ene gangen osv. Jeg ser ingen grunn til å ha disse som mine venner.

En annen ting man skal huske på er hva man publiserer. Legger man ut et fyllabilde på siden sin, så vil det bli værende der ute i skyen. Å hvem vet, kanskje noen laster ned dette bildet og deler det videre? Selv om man sletter alt på sida si, og avslutter Facebookkontoen, vil bilder og kommentarer fremdeles ligge i systemene til Facebook. Dette ga du de lov til når du opprettet denne kontoen.

Når man kommenterer i kommentarfeltene skal man også være veldig OBS på hva man skriver. Man vet aldri hvem som leser det du skriver. Aldri. Never Ever….Også her kan ting bli brukt mot deg. Ofte i negativ mening. Du vet, når man prater med folk, in  real life, å man kommer på noe lurt å si, dvs, i hodet høres det veldig bra ut, og rett å si det, men i det øyeblikket man har sagt det, så hører man selv hvor feil det kommer ut, slik er det på mange måter når man skal kommentere noe. Det høres fint ut i hodet, det kan se bra ut i kommentarfeltet, men man vet aldri hvordan den som leser det tolker det man sier. Jeg ser selv på endel kommentarfelt i flere grupper, hvor man kanskje sier litt negative ting til andre, hvor det viser seg at disse egentlig er gode kjentfolk, men da blir meninga med det man sier borte, man risikerer å bli «stemplet» som enten kverulant eller idiot av andre, fordi de ikke ser sammenhengen og helheta.

Andre ting man skal passe seg for i sosiale media er spam, og svindelforsøk. Det florerer innimellom denne typen fishing, f.eks hvor man trykker på en side som dukker opp på veggen sin, å det dukker opp en ny facebookside, hvor man må taste brukernavn og passord for å logge seg på igen. Det som skjer er at du ikke kommer deg inn igjen på Facebook gjennom den siden, men det sitter utspekulerte folk i en eller annen provinsby en plass ofte i utlandet å har fått tak i brukernavnet og passordet. Da får de kontroll over Facebookontoen din, å kan misbruke denne til å sende ut spam i ditt navn. Dårlig karma.

Det var i korthet det jeg hadde tenkt å si om sosiale medier. Rådet mitt er: Bruk sunn fornuft. Har du noe på hjertet du ikke kan si face-to-face, for all del, ikke skriv det heller.

Datahjelperne har mange gode artikler om dette temaet, om svindel, spam, virus etc. Du finner siden deres her