Hva skjer under oppstart

Hva skjer når du skrur på datamaskinen egentlig?

Når maskinen står der i hjørnet, uten strøm, kan den egentlig ikke brukes til så mye. Men med en gang vi skrur på strømmen begynner det å skje ting. Det første den gjør er å laste BIOS, eller Basic Input Output System. På tidligere hovedkort, og enda på noen hovedkort faktisk, så ligger denne informasjonen lagret i en egen chip. Når man da gjør forandringer i BIOS, vil disse lagret i noe som heter CMOS RAM, og BIOS leser denne først.
CMOS er ikke så mye brukt lengre, da man lagrer innstillingene i flashminne som ikke trenger strøm for holde på data. Så batteriene på dagens hovedkort gjør egentlig bare at klokka går rett.

Når den er ferdig med POST, så vil den lete etter harddisker med en bootloader på. Derfra henter den det som heter MasterBootRecord, eller MBR. Dett er den første sektoren på en harddisk, eller for  å si det på denne måten: Det er det aller første som er lagret på disken. Den inneholder i grunn informasjon om partisjonstabellen på disken. For mere utfyllende om dette se på denne
Når MBR er lastet inn i RAM, så vil den lete etter det som kalles for 2. bootloader. Denne igjen vil laste kernel. Kernel er den som inneholder driverne til systemet, samt grunnleggende programmer for at maskinen skal virke. Deretter lastes resten av systemet, slik som selve windows

Windows bruker noe den kaller for register for å lagre alle innstillingene og konfigureringene. Denne lastes av bootloaderen og brukes ellers av systemet.

Er dette registeret ødelagt, eller det er feil på det, vil ting ikke virke som de skal, eller maskinen kan nekte å starte opp.

Linux bruker en bootloader som heter enten GRUB eller LILO, windows sin bootloader heter bootmgr.exe.

Disse gjør samme jobben men på litt forskjellig måte. 

Denne prosessen prosessen står relativt greit forklart her

Legg igjen en kommentar