Internett

Internett er egentlig bare en drøss med datamaskiner som er koblet sammen i samme nettverk……Eller , man kan si at det er mange nettverk som er koblet sammen…..Komplisert? Vi skal se litt på dette, men først la oss ta litt historie.

Det amerikanske forsvaret laget allerede i 1958 noe de  kalte for ARPA, Advanced Reasearchs Project  Agency. Dette var for å koble sammen mange maskiner i en robust nettverk som skulle klare de tøffeste påkjennigene.

I 1964 ble såkalt Packet Switching introdusert.

I 1969 ble det åpnet for andre aktører også skulle delta i dette, og ARPANET ble til. Norge fikk sin første datamaskin koblet på ARPANET i 1972, det var Forsvarets Forsknkingsinstitutt sin maskin. VestTyskland kom ikke på før i 1980….

Men, iallefall, i 1972 begynte det å skje andre ting også. TCP/IP-protokollen, den som internett er bygd rundt idag ble til. Det samme med @-tegnet i epost, som også kom det året. Flere høyskoler og universiteter i Norge koblet seg også på etterhvert for å utveksle epost.

Men det var først i 1991, når Tim Berner-Lee fra CERN utviklet det han kalte World Wide Web at internett begyunte å «ta av». Han laget verdens første server med en webside man kunne åpne med Mosaic, den første nettlesren. Med dette var protokollene HTML, HTTP, og URL lansert.

Men tilbake til det vi over her kalte packet-switching. For å få data trygt overført mellom to maskiner, måtte man finne på noe lurt. En fil kan fort bestå av en millard 0-ere, og 1’enere, å hvis bare en av disse ikke stemmer, kan man i verste fall risikere at programmet, eller fila ikke virker. En fil blir sendt gjennom mange forskjellige ruter før den havner hos deg. Den blir delt opp i såkalte pakker. Disse pakkene består av litt fra selve fila, men også info om avsender, slik som IP-adressa, portnummer, etc, samt info om hvor denne opakken sakl, slik som IP-adresse og portnummer, men også pakkenummer samt en checksum. Når alt dette stememr får vi fila slik den skal være…..

Dette var kortversjonen av Internett…..