32 eller 64bit?

Hovedforskjellen mellom 32bits og 64bits system er hvor mye mattematikk systemet klarer å gjøre unna samtidig. Først må vi se på forskjellenmellom bits og bytes. 1bit er en 0 eller et 1-tall. Datamaskinen snakker i bits og bytes, altså enten eller, av eller på. 0 eller 1…..Men. iallefall, en bit er enten en 0 eller en 1. 8 slike bits blir en byte, kan også kalles en oktett. Binærkode kalles dette også.

En 32bits CPU kan prosessere 4 bytes med data. Regnestykket da er 4×8=32. Hvor det 8-tallet kom fra? Jo, det er fordi en byte er 8bits. Å her er det 4 byte, altså blir det 4×8, som da blir 32bits. Vi kan kalle dette for et register som prosessoren bruker for å overføre data fra RAM’en. Totalt antall verdier et 32bits system kan adressere i RAM er 2^32. Altså 2x2x2x2x2x2x2x2x2x2x2x2x2x2x2x2x2x2x2x2x2x2x2x2x2x2x2x2x2x2x2x2x2 Dette skulle bli rundt regnet 4 gigabyte.. Dette er en av begrensingene i et 32bits system, at systemet kun takler 4gb RAM.

I et 64bits system vil dette bli 2^64, som vil gi 16 exabyte med RAM, som prosessoren kan adressere. Det ligger også noen begrensinger i hvor store harddisker, å hvor mange man kan ha. Men den mattematikken tror jeg bare vil forvirre folk, så den hopper vi over her.

Dette er hovedforskjellene mellom 32 og 64bits, veldig kort forklart.