Linux

Dett er et operativsystem. Eller, for å være mere eksakt, linux er egentlig bare navnet på selve kjernen.Det begynte som et prosjekt, ledet av Richard Staliman,  sammen med flere, tidlig på 80-tallet, hvor man skulle lage et oprativsystem som var kompatibelt med UNIX. De kalte dette prosjekte for GNU, og dette skulle være et fritt tilgjengelig, og åpent operativsystem for alle.

For å sikre at GNU-programvaren ville forbli fri for alle brukere til å kjøre, kopiere, modifisere og distribuere, ville prosjektet bli sluppet under en lisens som var designet for å gi alle disse rettighetene, og samtidig forhindre at det ble lagt på ytterligere restriksjoner. Denne idéen ble kalt copyleft, og ble tatt inn i GNU General Public License (GPL).

Linux derimot ble utviklet av finnen Linus Torvalds tidlig på 90-tallet. Første kjernen hans ble sluppet i 1991, og distribuert på internett. Internett den gang  var ikke det vi kjenner idag….

I 1994 kom den første av det vi idag kjenenr som linux-kjerne. Dette var den biten i GNU-prosjektet som manglet for å få denne komplett, selv om Linux aldri ble inkludert i selve GNU, men ble utviklet separat fra GNU.

Idag brukes Linux mye på servere. F.eks så er Apache web-server,  et av de mest brukte programmene for å drifte webservere. Linux er også kjent for sin stabilitet og sikkerhet. Den komemr også med åpen kildekode, slik at med litt programmeringskunnskaper kan man omtrent gjøre hva man vil.

Det finnes mange forskjellige distro’er som det heter i denne verdenen:

–Ubuntu

–red Hat

–Cent OS

–Debian

–pluss mange, mange flere.

Legg inn en kommentar