Formattering

Formatering er når man gjør klar en harddisk, USB, eller SSD for den saks skyld, for bruk i et operativsystem.

Dette gjøres for at lagringsenheten skal kunne brukes i et operativsystem. Når man formaterer en disk, deler man egentlig denne opp og man lager en tabell som forteller hvor de forskjellige blokkene er. En blokk kan bestå av et vist antall bytes, forhåndsdefinert av formateringsprogrammet. Det som er vanligst er at denne blokka er på 4096byte. Eller den kan inneholde 4096 byte. Dette igjen betyr at en fil som f.eks bare er på 15byte, en veldig liten tekstfil, eller konfigureringsfil, tar opp 4096byte på harddisken.

Her er det endel matematikk inne i bildet, så vi tar ikke det her…:-) Men dette er altså den korte versjonen.

Når man skal formatere, er det 3 typer formatering:

Rask. Denne forandrer egentlig bare filtabellen, og fjerner alle henvisninger til hva som ligger lagret hvor.

Grundig. Denne sletter alle data på disken. Denne tar relativt lang tid, men den fjerner ikke bare info om hva som ligger hvor, men den sletter i tillegg alle data på disken.

Så har vi det som heter low-level formatering. Dette er noe man sjeldent gjør. Detet er gjort fra fabrikken eller med spesielle verktøy/programvare.

Men dette er noe man kan gjøre hvis en disk har rota det noe grø……. til, at en vanlig formatering ikke hjelper og hvis man vil slette alt på disken slik at det ikke kan gjenopprettes.

Den vil lage magnet-mønsteret på nytt, og på den måten lage et nytt, kan man si rammeverk for videre bruk….

Denne gjør iallefall at man ikke skal kunne gjenopprette noe som helst.