Har du noen gang lurt på hvordan harddisken ser ut inni? Jeg har demontert en som allerede var ødelagt for å vise.
MERK, og dette er viktig: IKKE ÅPNE OPP EN HARDDISK SOM DU BRUKER; ELLER SOM VIRKER!!!!!
Disken vil få status som ubrukelig, og i kategorien søppel med en gang dekslet er åpnet. Hvis du ikke er 100 prosent sikker og trygg på hva du gjør!
Nok om det.
Denne disken kom fra en som ville ha ut bildene fra disken. Disken var totalt ute av stand til å starte opp….
Undersiden av disken:
Her er printkortet skrudd av. Etter endel frem og tilbake, endet det opp med at en diode måtte loddes og byttes. Ofte er det bare at dette kortet trengs å byttes. Men, det er en liten kunst å finne tak i rett kort. Det står endel tall og bokstaver som skal stemme, ikke bare skal de være i rett rekekfølge, men det skal være nøyaktig samme tallene…Den store svarte dingsen, omtrent i midten der, det er selve prosessoren. kan man si. Det er den som lagrer data om selve disken, å holder styr på dette med spor, tracks, og sylindrer..Hvis man skal bytte printkortet MÅ man også flytte ROMchippen/BIOS over også. Den inneholder en god del unik informasjon om den spesifikke disken, og disken vil ikke starte uten denne.
Slik ser disken ut innvendig. Vi ser selve disken, eller på denne disken er det to disker. Det ligger en til under den øverste. Vi ser lesehodet, armen, og magneten som styrer lesearmen. Harddiskene i en laptop, spinner som oftest rundt 5400ganger i minuttet. Vanlige disker i stasjonære maskiner, og enkelte i laptoper spinner rundt 7200ganger i minuttet. Men det finnes også noe som heter SAS-disker, de ser ut som en vanlig 2,5″ harddisk som brukes i en laptop, de kan spinne rundt både 10.000 og 15.000 ganger i minuttet. Dette er disker som brukes for det meste i servere. De står gjerne i RAID, og har en lagringskapasitet på mellon 70 til 140gb. Ikke allverden, men duverden de er kjappe. Å svinedyre…..
Skal nevne at det er noe som heter cache også på en av disse brikkene. Kort forklart så mellomlagrer denne cachen trafikken som går fra og til harddisken, mens den venter på å bli overført enten til disken eller datamaskinen. Det står forklart her.
Nærbilde av magneten. Den som lager klikkelydene du kan høre fra en harddisk….
Litt vanskelig å se, men det er altså to disker i denne harddisken. På hver av diskene er det en over, og en underside hvor data er lagret. Det blir etter enkel hoderegning 4 sylindre. Så kan man begynne å regne spor. Det er, litt forskjellig, men la oss si det er 40 spor på hver disk. Hvert spor inneholder et visst antall blokker…Å hver blokk er kanskje på 512bytes…..Dette blir mye mattematikk, men når man regner ut denne disken, vil man komme til en lagringskapasitet på 320gb. Disse regnestykkene orker vi ikke her.
Ellers så ligger det som heter MBR på det aller første sporet., og er 512byte stor.
Det ligger også en god del informasjon som disken selv behøver for å kunne jobbe i noe som heter SA,eller service area. Her ligger informasjon om defect-list altså en liste som forteller hvilke blokker som ikke virker, den forteller geometrien, altså hvor på disken, eller lettere forklart, hvor på disken den finner den eksakte fila. Hvilken av diskplatene, og hvor langt inn på denne den skal lete. Og annen kritisk informasjon.
Den delen hvor våre bilder og dokumenter og andre filer heter User Area, UA. Denne begynner på blokk 0. Det som ligger i SA ligger i blokker som har – foran seg, altså f.eks -1, eller -122….
Det ligger også en moter under selve diskene som jeg ikke har fått med her.