Filsystem

Filsystem er det som organiserer filer og mappe-strukturen på harddisken eller i systemet på en logisk måte.

Dette gjøres ved at man organiserer filene i mapper, som er montert, som det kalles, i systemets root.

I windowsverdenen er dette det som kalles c: Altså, C: er rota i systemet. Det er herfra alle filene og mappene har sine utspring.

I Linux kalles root for / Rett og slett en /  Å alle mappene starter her.

Filene deles i såkalte clustere, som igjen danner sektorer. Disse vil legge seg på harddisken i ledige blokker, å kan legges på forskjellige plasser på harddisken.Dette styres av harddisken…

Dette vil, utfra størrelsene på cluster og sektor bety at en fil, la oss si en konfigurasjonsfil på 15 byte, det er ikke så mye, 15 tegn. Men denne fila vil ta opp 4096 byte, eller 4kb om man vil regne slik. Dette fordi default størrelse på en sektor er 4096kb. Denne kan forandres når man formaterer. Det er det som heter størrelse på tildelingsenhet når man skal formatere gjennom filbehandleren.

Endel å holde styr på her…

Vi skal ikke gå så mye inn i mattematikken, men kan nevne at det finnes mange filsystem, men de vanligste er fat, fat32, ntfs og extFat.

Her står det endel om akkurat dette

Fat hadde en begrensing på fil og mappenavn ikke kunne overstioge 8 tegn, samt begrensinger i størrelse på filer og hele filsystemet. Fat32 har ikke den samme begrensniga på lengden på filnavn, men har derimot begrensninger på hvor stort det filsystemet kan være, den er på 32gb. Rett og slett pga hvor mye den skal holde styr på….Det er endel matematikk her også, men jeg skal ikke gå inn på den.

[gs-fb-comments]

Legg igjen en kommentar