UEFI, Unified Extensible Firmvare Interface.

Dette er noe som lar operativsystemet styre BIOS sine innstillinger. Dette gjør at man får litt flere muligheter med tanke på de begrensingene som ligger i BIOS. Bl.a. så vil "vanlig" BIOS bruke 16bits cpu, altså den utnytter ikke cpu, samt at den har begrensing på 1mb adresserbart minne. UEFI  implementerer dette i operativsystemet, slik at de begrensingene blir borte, å man kan f.eks få en BIOS med grafisk grensesnitt, man kan bruke mus og får en helt annen meny, og flere valg. Den bruker operativsystemets kernel for å gjøre dette.

UEFI leter ikke etter en mbr slik BIOS gjør, men en bootloader legger seg rett i UEFI. MBR har sine begrensinger i bl.a. dette med at den kan ikke boote fra en disk som er større enn 2tb.

UEFI inneholder også noe som kalles secure boot. Dvs, den laster ikke drivere etc som ikke er digitalt signert, altså godkjent. Denen funksjonen må da være skrudd på for å virke. I praksis betyr det at den ikke vil lste noe som kan være buggy, eller ustabilt.

Detet er relativt omfattende emne, men her finner du mer informsajon om dette